Ostatnimi czasy sporym zainteresowaniem cieszy się olej pochodzący z opuncji figowej, na bazie którego produkowane jest serum kosmetyczne. Popularność tego składnika wiąże się z posiadanym potencjałem w zakresie polepszenia kondycji każdego rodzaju skóry. Warto więc bliżej przypatrzeć się temu wartościowemu komponentowi kosmetyków, używanemu do niwelowania zmarszczek na twarzy.

Serum z opuncji figowej jako sposób na wygładzanie zmarszczek

Olej z opuncji gruszkowej, określany również jako olej z figi berberyjskiej pochodzi z Maroka i jest produkowany z pestek kaktusa o nazwie Optunia Ficus Indica. Aby pozyskać 1 litr bardzo wysokiej jakości oleju należy użyć mniej więcej milion nasion pochodzących z owoców o masie (uwaga!) prawie 500 kg. Łatwo więc teraz zrozumieć dlaczego cena tego olejku mocno przewyższa ceny innych znanych olejów. Na rynku znajdziemy także mniej kosztowne substancje z opuncji, wytworzone poprzez macerację kwiatów tej rośliny. Posiadają one znacznie mniejszą ilość wartościowych składników, w związku z czym nie stanowią alternatywy dla oleju z opuncji.

Wartościowość serum z opuncji wynika zwłaszcza z dużej obecności witaminy E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Określa się ją również witaminą młodości ze względu na silne działanie antyoksydacyjne. Dla przykładu olej z opuncji zawiera o 150% więcej tej witaminy niż olej arganowy. Stąd jego skuteczność w usuwaniu zmarszczek, działa bowiem niczym naturalny lifting. Zawarte w olejku minerały (cynk i żelazo) sprzyjają powstawaniu w skórze włókien kolagenowych, w wyniku czego zmarszczki ulegają wyrównaniu, natomiast bogata obecność chlorofilu i karotenoidów zauważalnie hamuje starzenie się skóry.

Efektywne nawilżenie cery i pomoc w zwalczaniu trądziku

Bardzo silne stężenie kwasu omega-6 w olejku z opuncji pozwala zredukować zaczerwienienia i zmniejszyć stan zapalnym skóry. Kwas linolowy, jako element konieczny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wzmacnia skórę, która po różnego rodzaju urazach i podrażnieniach regeneruje się w znacznie szybszym tempie.

Serum z opuncji normuje aktywność gruczołów łojowych, dlatego też doskonale nadaje się do pielęgnacji cery trądzikowej. Substancja ta wchłania się w dość krótkim czasie, w związku z czym skóra nie błyszczy zbyt silnie. Poza tym serum nie zatyka porów i nie powoduje wyprysków.

Antyoksydacyjne właściwości serum z opuncji figowej

Serum z opuncji zawiera bardzo wysoką zawartość antyoksydantów o nazwie betalainy. Możemy je również spotkać w jagodach Goji i burakach ćwikłowych (te ostatnie należą do dziesięciu roślin warzywnych o niezwykle dużej aktywności przeciwutleniającej, co przekłada się na silne działanie przeciwzmarszkowe). Z uwagi na posiadane właściwości antyutleniające betalainy wspierają ochronę skóry przed destrukcyjnym wpływem wolnych rodników powodujących zmarszczki.

Wpływ serum z opuncji na ograniczenie cieni pod oczami

Chyba najbardziej interesującym atutem oleju z opuncji jest jego wpływ na redukcję cieni pod oczami i zmniejszanie przebarwień skóry, co jest związane z dużą koncentracją witaminy K.

Zabezpieczenie i wsparcie skóry

Regularne używanie serum z opuncji niesie ze sobą szereg korzyści. Zwiększa bowiem odporność skóry i w zauważalny sposób zmniejsza jej starzenie się powodowane wolnymi rodnikami, stresem, oddziaływaniem promieni słonecznych, dymem tytoniowym i innymi czynnikami. Olej z opuncji regeneruje cerę, uśmierza stany zapalne, zapobiega przesuszeniom oraz skraca proces gojenia się skóry.


Komentarze (0)

Zostaw komentarz