Prozdrowotne właściwości, jakie posiadają produkty wytwarzane przez pracowite pszczoły, są znane ludzkości od wielu stuleci. Miód, wosk, czy pyłek kwiatowy są podstawą wielu kuracji leczniczych, jak również są wykorzystywane do produkcji, choćby świec. Dużo mniej znanym wytworem pszczół jest pierzga pszczela. Czym jest pierzga, jakie ma właściwości oraz jak wygląda jej dawkowanie? Kilka słów na ten temat można znaleźć poniżej.

Po pierwsze – czym jest pierzga pszczela?

Pierzga to nic innego jak połączenie śliny pszczół, pyłków kwiatowych oraz miodu. To mało zachęcająco brzmiące zestawienie składników może mieć też inną nazwę – istna kopalnia skarbów dla naszego zdrowia, stanowiąca źródło dobrze przyswajalnego białka, aminokwasów, a także witamin A, B1, B2, B3, B6, C, PP, E, D, H, K, B12 oraz minerałów          (żelazo, fosfor, potas, miedź, sód).

Dla pszczół pierzga stanowi pokarm, szczególnie dla osobników, które nie mogą opuszczać ula oraz takich, które dopiero się wykluły. Można ją zebrać z ramek ula, podobnie jak miód. Występuje w formie zbitej, w postaci gotowej do spożycia jest sprzedawana jako charakterystyczne granulki. Ze względu na możliwość utracenia ważnych dla zdrowia składników, pierzgę należy przetrzymywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w zacienionym miejscu.

Pierzga pszczela – właściwości

Właściwości pierzgi w zakresie prozdrowotnym oraz kosmetologicznym nie sposób nie docenić. Pierzga działa odtruwająco, wspomaga regenerację wątroby, szczególnie po znacznym wysiłku, na przykład w chorobie alkoholowej czy przyjmowaniu dużej ilości lekarstw. Wspiera także układ pokarmowy. Jest zalecana osobom, które mają problemy z przewlekłymi zaparciami, wrzodami, lub biegunkami. Jest stosowana przy niektórych chorobach układu pokarmowego jako czynnik wspomagający lub regulując perystaltykę jelit. Jak każdy produkt pochodzenia pszczelego, jest niezastąpiona przy wspieraniu odporności organizmu. Mobilizuje układ odpornościowy do walki z wirusami, szczególnie w okresie większej podatności na zachorowania. W sytuacji ogólnie słabej odporności jest zalecana do stosowania codziennego jako środek ją wspierający.

Pierzga pszczela może być także używana jako kosmetyk. Wspomaga regenerację skóry oraz jej ogólny wygląd. Dobrze działa także na skórę trądzikową lub ze skłonnością do różnego rodzaju zmian. Okłady z pierzgi pomagają też zlikwidować rozstępy.

Szukasz sklepu w którym kupisz w pełni naturalnych ekstrakt z pierzgi pszczelej ? Sprawdź więcej na https://domiuroda.pl/ >>

Pierzga pszczela – dawkowanie

Prozdrowotna ilość pierzgi pszczelej na dzień to około 30 – 40 gramów dla dorosłej osoby. Taka ilość to odpowiednik około jednej łyżki stołowej, co dla osób niemających miarki w domu lub też popularnej miarki w oczach może być niejako podpowiedzią odnośnie do pierzgi pszczelej i jej dawkowania.

Z uwagi na lekko słodkawy, dość specyficzny smak, który nie zawsze może odpowiadać, najprostszym sposobem na jej zażycie jest zalanie wspomnianej łyżki stołowej pierzgi wodą (około jedną szklanką) i pozostawienie jej na noc. Rano należy wypić ją na czczo.

Nadmiernie spożycie pierzgi pszczelej może spowodować problemy trawienne oraz długotrwały ból brzucha. Warto też wiedzieć, czy nie jest się na ten składnik uczulonym. Pierzga, podobnie jak inne produkty pochodzenia pszczelego, może okazać się czynnikiem alergicznym. Jeśli więc wiadomo, że ktoś jest uczulony na miód, to z pierzgi także będzie musiał zrezygnować.


Komentarze (0)

Zostaw komentarz