Mikroplastik w wodzie pitnej stanowi coraz większy problem. Jednak dzięki prostej sztuczce z kuchni można usunąć ponad 90 procent cząstek.
Mikroplastik jest obecnie wykrywalny niemal wszędzie – w powietrzu, żywności, a także w wodzie pitnej. Te maleńkie cząsteczki tworzyw sztucznych powstają w wyniku rozkładu większych obiektów z tworzyw sztucznych i są tak małe, że często nie są widoczne gołym okiem. Ponieważ tradycyjne oczyszczalnie ścieków zazwyczaj nie są w stanie odfiltrować tych cząstek, przedostają się one do wód, a tym samym do naszej wody pitnej.
Według badań: filtr do kawy lub sitko do herbaty filtrują mikroplastik
Jednak najnowsze badania przeprowadzone przez Uniwersytet Jinan w Guangzhou w Chinach wykazały zaskakująco prostą metodę ograniczenia spożycia mikroplastiku z wody pitnej, jak donosi Berliner Morgenpost. Naukowcy odkryli, że przegotowana i przefiltrowana woda może znacznie zmniejszyć stężenie nano- i mikroplastiku (NMP). Dzięki przegotowaniu, a następnie przefiltrowaniu za pomocą filtra do kawy lub sitka do herbaty udało się usunąć nawet 90% cząstek mikroplastiku.
W badaniu podkreślono, że mikroplastik jest obecnie wykrywalny niemal wszędzie w wodzie pitnej – zarówno w wodzie z kranu, jak i butelkowanej – a zagrożenia dla zdrowia wynikające z długotrwałego spożywania nie zostały jeszcze w pełni zbadane. Jednak dzięki połączeniu gotowania i filtrowania można znacznie zmniejszyć osobiste narażenie. Naukowcy zalecają regularne stosowanie tej prostej metody, zwłaszcza w przypadku twardej wody z kranu.

Szczególnie twarda woda jest skuteczna
Naukowcy odkryli, że gotowanie twardej wody (o wysokiej zawartości wapnia i magnezu) jest szczególnie skuteczne w usuwaniu cząstek mikroplastiku. Podczas podgrzewania tworzą się kryształy węglanu wapnia, które wychwytują cząsteczki plastiku i powodują ich opadanie na dno. Dzięki następnie filtrowaniu, na przykład za pomocą sitka do herbaty lub filtra do kawy, kryształy te wraz z uwięzionymi cząsteczkami mikroplastiku mogą zostać usunięte.
W swoich eksperymentach naukowcy byli w stanie usunąć w ten sposób do 90 procent cząsteczek mikroplastiku z twardej wody. Dla porównania, redukcja w miękkiej wodzie wyniosła około 25 procent, jak podaje Technology Networks na podstawie badania. Metoda ta stanowi niedrogi sposób na zmniejszenie osobistego narażenia na mikroplastik w wodzie pitnej.
